Assistans
Alla sidor på Funktionswebben.se som handlar om assistans.
Huvudmannaskapet för den personliga assistansen föreslås bli statligt
Huvudmannaskapet för den personliga assistansen föreslås bli enbart statens. Idag delas huvudmannaskapet mellan Sveriges kommuner och staten. Huvudmannaskap betyder enkelt förklarat den som har yttersta ansvaret för en viss verksamhet. Ett delat huvudmannaskap eller delat ansvar får i de flesta fall konsekvenser. I folkmun brukar man säga att delat ansvar är samma som inget ansvar. Och till viss del är det sant. Det dubbla huvudmannaskapet för den personliga assistansen har lett till att många personer fallit mellan stolarna och inte fått någon assistans överhuvudtaget.
Assistentrekrytering - fortfarande ett bekymmer
För snart tre år sedan skrev jag en artikel liknande denna på ämnet om rekryteringen av assistenter. Precis då som nu så är det fortfarande trögt för många assistanstagare att rekrytera nya assistenter trots att vi fortfarande har en relativt hög arbetslöshet i Sverige. Ungefär 515 000 arbetsföra personer var enligt SCB arbetslösa i augusti i år. Men trots den höga arbetslösheten så är det relativt få som söker arbete som personlig assistent.
- Läs mer om Assistentrekrytering - fortfarande ett bekymmer
- Log in to post comments
Insatser enligt LSS
Det finns totalt tio stycken olika insatser inom LSS som man kan ansöka om, förutsatt att man tillhör någon av de tre personkretsarna.
- Läs mer om Insatser enligt LSS
- Log in to post comments
Rätten till personlig assistans - en introduktion
För att ha rätt till personlig assistans så krävs att du har ett funktionshinder som uppfyller reglerna i någon av de tre så kallade personkretsarna eller grupperna. Personkretsarna finns definierade i LSS (Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade) och innehåller en beskrivning av olika kriterier som måste vara uppfyllda för att du skall kunna ansöka om personlig assistans enligt LSS.
- Läs mer om Rätten till personlig assistans - en introduktion
- Log in to post comments
Självbestämmande
De allra flesta människor i Sverige går upp på morgonen, klär på sig, äter frukost och borstar tänderna. Alla gör det troligtvis inte i den ordningen, men vi kan ändå utgå ifrån att det är många som gör det i precis den här ordningen och lika många som gör det i en helt annan ordning. Det är ju faktiskt helt upp till var och en att själv bestämma om man inte har ett funktionshinder.
- Läs mer om Självbestämmande
- Log in to post comments
Svårt med assistansrekryteringen - trots hög arbetslöshet
Vi har för närvarande en arbetslöshet på ca 6,3 % i sverige. Trots detta så finns det många branscher där det saknas arbetskraft. Men hur är det möjligt att vi har en arbetslöshet på 6,3% och att det ändå saknas arbetskraft? Assistansyrket är i grund och botten ett serviceyrke med omsorgsinriktning där den personliga assistenten hjälper en annan människa med sådant som användaren hade kunnat göra själv om inte användaren hade haft sitt funktionshinder. I detta avseenede så är assistentyrket ett väldigt omväxlande och stimulerande yrke. Något som vem som helst skulle kunna klara av att utföra rent praktiskt. Det finns tre stora faktorer till varför det är så svårt att hitta arbetskraft till assistansbranschen trots en hög arbetslöshet. Den största anledningen är att lönen och kollektivavtalen jämfört med andra branscher är för dåliga för att locka arbetskraft tilll branschen.
Överklaga ett beslut
Allt som oftast är inte handläggaren och den beslutande myndigheten överens om hjälpbehovets omfattning med den som söker bistånd i form av personlig assistans, ledsagning och annan hjälp. På senare år har det till och med verkat vara mer regel än undantag att man avslår hela eller delar av ansökan för att sedan låta förvaltningsrätten pröva beslutet. Om du får ett avslag eller delavslag (delavslag innebär att myndigheten har accepterat vissa delar av din ansökan och avslagit andra delar) på din ansökan går det att överklaga beslutet om bistånd.
Personkrets
Det första kommunen eller försäkringskassan gör när användaren skickar in en ansökan om personlig assistans, eller någon av de andra nio insatserna som finns definierade i LSS är att bedöma att användaren tillhör en av de så kallade personkretsarna som är den första prövningen på vägen till insatser enligt LSS. Det som är gemensamt för alla personkretsarna är att funktionshindret är bestående.
Personkrets 1
Grundläggande behov
När det gäller den personliga assistansen så skiljer man på vad man kallar för grunläggande och övriga behov. Efter att det i användarens assistansutredningen fastslagits att användaren tillhör någon av personkretsarna för den personliga assistansen så är det tiden för de grundläggande behoven som avgör om man är berättigad till assistans eller inte.