Hoppa till huvudinnehåll

Ansökan

Innehåll om ansökningsprocessen för personlig assistans.

Rätten till personlig assistans - en introduktion

För att ha rätt till personlig assistans så krävs att du har ett funktionshinder som uppfyller reglerna i någon av de tre så kallade personkretsarna eller grupperna. Personkretsarna finns definierade i LSS (Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade) och innehåller en beskrivning av olika kriterier som måste vara uppfyllda för att du skall kunna ansöka om personlig assistans enligt LSS.

Överklaga ett beslut

Allt som oftast är inte handläggaren och den beslutande myndigheten överens om hjälpbehovets omfattning med den som söker bistånd i form av personlig assistans, ledsagning och annan hjälp. På senare år har det till och med verkat vara mer regel än undantag att man avslår hela eller delar av ansökan för att sedan låta förvaltningsrätten pröva beslutet. Om du får ett avslag eller delavslag (delavslag innebär att myndigheten har accepterat vissa delar av din ansökan och avslagit andra delar) på din ansökan går det att överklaga beslutet om bistånd.

Personkrets

Det första kommunen eller försäkringskassan gör när användaren skickar in en ansökan om personlig assistans, eller någon av de andra nio insatserna som finns definierade i LSS är att bedöma att användaren tillhör en av de så kallade personkretsarna som är den första prövningen på vägen till insatser enligt LSS. Det som är gemensamt för alla personkretsarna är att funktionshindret är bestående. 

Personkrets 1

Grundläggande behov

När det gäller den personliga assistansen så skiljer man på vad man kallar för grunläggande och övriga behov. Efter att det i användarens assistansutredningen fastslagits att användaren tillhör någon av personkretsarna för den personliga assistansen så är det tiden för de grundläggande behoven som avgör om man är berättigad till assistans eller inte.